Пређи на главни садржај

Gabriela kolač



Još malo vremena je ostalo do najludje noći, pa ako niste stigli da pripremite neku poslasticu, predlažem vam ovaj kolač. Brzo se priprema, a što je najbitnije, brzo se stegne i lako i lepo se seče. Sa prhkim beze korama sa orasima
i nežnom kremom fantastičnog ukusa, pravi je izbor za vaš novogodišnji sto. Jedino je potrebno korigovati količinu šećera, ali o tome malo više u napomeni na kraju posta.



Potrebno je:
kora
5 belanca
120 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika prezli
krema
5 žumanca
100 g šećera
3 kašike brašna
250 ml mleka
1 vanil šećer
250 g margarina




Priprema:
Penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte mlevene orahe i prezle i lagano umešajte.  Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, rasporedite masu od belanaca i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte vanil šećer, brašno i mleko i stavite na laganu vatru. Skuvajte gust krem neprestano mešajući. Ostavite da se ohladi pa izmiksajte sa prethodno umućenim margarinom. 
Koru presecite na dva dela. Prvu koru isfilujte kremom, ravnomerno je rasporedite i preklopite drugom korom. Dobro rashladite pre služenja. Po želji posipite prah šećerom odozgo.




Napomena: 
U originalnom receptu se za pripremu kore koristi čak 250 g šećera, a za kremu 150 g. Preslatko! Prvi put kad sam pravila ovaj kolač smanjila sam na 150 g i 120 g i ponovo je bilo preslatko. Mislim da je ova razmera koju sam napisala u sastojcima idealna, znači 120 g šećera u kori i 100 g u kremi i dobićete savršen kolač!
Takodje, možete ga napraviti i kao mini tortu tako što ćete koru preseći na tri lente, isfilovati kremom i ukrasiti šlagom. Po želji u kremu možete dodati seckane žele bombone ili nešto po vašem ukusu.


Коментари

  1. Meni je ovo novina, nikad nisam probala, ali izgleda odlicno. Orasi u korici sigurno daju sigurno dobar smek.
    Suzana, srecna Nova godina. Jos puno lepih receptica, zdravlja, ljubavi, radosti :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ljiljo puno! I ja tebi želim isto, prvo zdravlja pa sve ostalo redom. Kolač od srca preporučujem.

      Избриши
  2. ovo mi se jako sviđa. volim tu jednostavnu kombinaciju od tijesta s bjelanjcima i bogate slastičarske kreme

    ОдговориИзбриши
  3. Isprobano, genijalni kolač, savršeno se reže a tako kremast.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I sada si me podsetila na ovaj prelepi kolac,bas ga dugo nisam pravila!Hvala ti puno,pozdrav☺

      Избриши
  4. Ajajaj, baš izgleda lepo. Zanima me u kakavom plehu se peče ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dusanka.Pece se u plehu od rerne,to je onaj veliki cetvrtasti.Pozz

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru. Sigurno ču probat.Tako krasno izgleda.

      Избриши
  5. Kakva treba kora da bude,hrskava ili meka? Meni se zalepila skroz za papir za pecenje :( Mozda odpusti kad se ohladi, nadaaaaaam se, kolac na slici izgleda prelepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Korica je blago hrskava.Lagano odvoji papir od kore,i meni se uvek malo zalepi ali se lako i skine.Bice to super na kraju 😉

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.