Translate

среда, 28. август 2013.

Jedan dan na selu-kuvali smo ljutenicu


 Vreme zimnice kod mene je odavno počelo, još od kad su stigle višnje. Slatko, džem, kompot, pa onda sve ostalo po redu. Ne mnogo, od svakog voća po par teglica, da bude šaren špajzić. Sad sam stigla do ljutenice jer je tatin paradajz uveliko sazreo, čak počinje i da se suši stabljika i vreme je da se skroz obere i spakuje u teglice i flaše. Recept za ovu ljutenicu sam već napisala i objavila na blogu, evo ga ovde, pa izvolite pogledajte ako već niste.
Svoj lepo provedeni dan na selu predstaviću vam kroz nekoliko slika koje sam napravila u dvorištu i bašti.

 
 

Ljutenicu tradicionalno kuvam u selu, na kubetu koje tata podloži i prethodno pripremi i iscepka sitna drva za potpalu.  Tako je bilo i ove godine, sačekala me stara pletena korpa sa kužljicama, tako se kod nas zove onaj deo kukuruza koji ostane kad se očiste zrna, i služi za potpalu. Možda znate kako se kod vas zove?




Kasnije mama i tata pristižu u pomoć oko ljuštenja paradajza i mlevenja paprike. Krivo mi je što mi je ova slika ispala malo lošije, ali tata nije imao strpljenja da pozira još jednom ;)


I naravno, tu je stara velika šerpa u kojoj se kuva zimnica. Krčkanje u toku,povremeno mešanje pored vrelog kubeta iz čijih vratanca kulja plamen, poznati mehurići koji označavaju da je kraj vrlo blizu i to je to. Teglice su već bile spremne, oprane i sterilisane na suncu, ma prirodno je najbolje hehehe....tako kaže majka :)
I na kraju, sipanje vrele ljutenice u teglice, zatvaranje i okretanje naglavačke, kuvanje kafe i zasluženi odmor! 
Nadam se da vam se svideo post, tj. da vas nisam udavila slikama ;) Slikala sam ja i čeri paradajz, i papriku i neverovatno krupno groždje od neke nove sorte koje je ove godine prvi put rodilo, zrna su veličine kao sitnije šljive, a preslatko, uhh...ali da ne preteram, dosta je i ovoliko ;)
Do skorog vidjenja, srećno vam bilo sa pripremom zimnice!




уторак, 27. август 2013.

Hleb sa sušenim čeri paradajzom



Prvi put ove godine sušila sam čeri paradajz i od tada smišljam gde da ga "uguram" a da baš dodje do izražaja i po ukusu i po izgledu. I onda su neke cure na Coolinarici pravile hlebove, uvijale ih i mamile me sa njima, pa sam rešila da iskoristim tu ideju za oblikovanje hleba, a da testo napravim po svekrvinom receptu za običnu posnu pogaču koju ona obavezno pravi za slavu u vidu suncokreta, i moram priznati da je pravi fantastično.

недеља, 25. август 2013.

Blogeri se igraju



Evo me u još jednom krugu igrice "Blogeri se igraju".  Za ovaj krug nominovala me je Lidija sa bloga "Gopi And Spice". Pravila su uglavnom već svima poznata, ali iskopiraću ih ipak i ovde.

"Moj zadatak u ovoj igri je da, takođe nominujem 11 blogera, koji imaju manje od 200 pratilaca, premda ima blogova koji bi po svom sadržaju zaslužili mnogo veći broj pratilaca.
Oni blogeri, koje  budem nominovala, će takođe dobiti mojih 11 pitanja na koja će odgovoriti na svojim blogovima, a zatim će dalje nominovati novih 11 blogera, osim onog koji je njih nominovao i novonominovanim blogerima će postaviti svoja pitanja"
.

Lidijina pitanja na koja sam uredno odgovorila bila su sledeća:
1. Koje vam je najomiljeniji sastojak za kuvanje?
-Krompir.
2. Da li vam je kuliranska inspiracija veća kada ste dobro ili loše raspoloženi?
-Kada sam dobro raspoložena, onda mogu sve! Pustim svoju playlist-u na mobilnom i "ludujem" po kuhinji ;)
3. Za koga najviše volite da kuvate?
-Za svoje ukućane.
4. Slatko ili slano?
-Naizmenično. Preferiram slano, ali ne pitam se samo ja.
5. Koliko vremena provodite dnevno na internetu?
-Kako kad, nekada se zalepim i ne mrdam dugo, a nekada i ne sednem.
6. Koji vam je najdraži restoran i zašto?
-Ne odlazim u restorane često pa i nemam neki omiljeni. Više volim da popijem espresso u nekom dobrom kafiću.
7. Da li volite da putujete i koja vam je do sad najdraža destinacija?
-Volim, ali retko putujem.
8. Čega se plašite?
-Plašim se bolesti i nemoći.
9. Koji momenat je bio odlučujuć za pokretanje bloga?
-Više momenata je bilo presudno, ne bih mogla da se odlučim samo za jedan!
10. Kako ste se odlučili za ime vašeg bloga?
-Razne predloge sam dobila od svojih drugarica, mnoga imena sam i sama smislila ali se ovo izrodilo nekako na prepad, odjednom, napisala sam ga u ponudjenom delu prijave i to je bilo to!
11. Šta biste želeli da čitaoci vašeg bloga znaju o vama?
-Samo ono što im prezentujem i što sami mogu da zaključe o meni.

Moja pitanja za dalji krug igre su:
  1. Verujete li u sve što čujete na televiziji?
  2. Koja je vaša omiljena tv emisija, uopšteno, ne samo kulinarska?
  3. Da li volite da spremate zimnicu?
  4. Da li smatrate da su vaši recepti za odredjena jela bolji i kvalitetniji od istih recepata na drugim blogovima?
  5. Kuvate li svakodnevno?
  6. Da li se razbesnite ili uvredite kada se baš potrudite oko pripreme nekog jela, a onda vam ukućani upute negativne kritike na račun istog?
  7. Šta više volite, voće ili povrće?
  8. Sećate li se svog prvog iskustva u kuhinji?
  9. Da li prihvatate savete vezane za kuvanje i da li ih primenjujete nekad?
  10. Volite li da "solite pamet"drugima?
  11. Da li bi lako mogli da se prilagodite životu na selu, a živite trenutno u gradu, i obrnuto selo-grad?
 A blogovi koje ću nominovati su:
Igra može da počne, uživajte! Pozdrav!

U medjuvremenu, dobila sam nominaciju sa Oljinog bloga, njena pitanja su bila: 

1. Da li često spremate hranu za više ljudi (mislim na večere sa prijateljima) i šta tada najčešće poslužujute, koju vrstu hrane?
-Uglavnom se neformalno okupljamo i tad poslužujem neko meze, predjelo tipa slani rolat, pita, i naravno neki slatkiš.
2. Da li ste zadovoljni posećenošću i brojem članova, izgledom vašeg bloga, kao i kvalitetom fotografija?
-Izgledom još uvek nisam zadovoljna, planiram nešto da menjam, videću šta, fotografije su moje pa su mi naravno i lepe, a broj članova i posećenost raste svakim danom. S obzirom da sam relativno nova, nije loše ;)

3. Koju vrstu hrane ili konkretno jelo niste nikada probali, a imate veliku želju?
-Lazanje! Definitivno njih, moji to ne vole pa nikako da ih napravim samo za sebe.

4. Da li dovoljno putujete, makar za vikend da promenite sredinu i zaboravite na kratko na probleme?
-Da, za vikend obavezno odemo do placa van grada, a nekad i u toku nedelje, tamo napunimo baterije do maksimuma!
5. Da li ste bili na nekom od blogerskih okupljanja i šta vam se dopalo tamo, a šta ne?
-Nisam do sada bila ni na jednom okupljanju blogera, a volela bi nekad.
6. Da li češće izmišljate recepte za svoj blog ili "skupljate" ideje po netu i TV emisijama?
-Uglavnom su to moji recepti prepisani od mame, neki doradjeni po mom ili ukusu mojih ukućana, a ponekad i izmislim nešto novo onako usput, inspirisana nečim što sam videla na netu.

7. Da imate vlast i moć da odlučujete o svemu jedno godinu dana, šta biste promenili u svojoj okolini (ne mislim na državnom i globalnom nivou)?
-Šta bi promenila? Verovatno bi prvo naredila da postave semafor na našoj raskrsnici, jer tu niko ne zna ko ima prvenstvo! Možda deluje smešno, ali nama bi bilo jako korisno ;)

8. Da li imate neobične sklonosti ili interesovanja za koje okolina nije baš imala uvek razumevanja (kada sam bila tinejdžerka, pa i kasnije, mojoj mami je mnogo smetalo što volim fudbal, iako nikada nisam bila "muškarača")?
-Pa i nemam baš neke neobične sklonosti.

9. Da li imate omiljene začine/začinske biljke, koje stavljate bukvalno u svako jelo?
-Peršun...a kad se samo setim kako ga nisam podnosila kao mala...

10. Kojim ste jelom bili posebno oduševljeni, a da ste ga spremali prvi put?
-Uglavnom su to neki kolači koje ranije nisam spremala, pa me onda oduševe i nadju se na redovnom repertoaru.

11. Da li ste srećni i zadovoljni svojim životom i šta je ono malo i sitno koje bi vas ispunilo da vam život bude "baš potaman" (meni bašta)?
-Srećna jesam, ali nikad potpuno zadovoljna, uvek fali ono malo i sitno :). Možda i meni fali bašta, i jedna mala kućica sa lepim dvorištancetom.

петак, 23. август 2013.

Rolat pita


Desilo vam se nekada da vam "banu" neplanirani gosti? Verovatno ste bili u takvoj situaciji više puta. Ja obično imam ispečeno pa zamrznuto pecivo koje samo podgrejem u rerni i bude kao da je tog trenutka pečeno, ili imam ovu drugu varijantu, a to je ova pita. Napravljena, isečena, zamrznuta i za tili čas gotova kad vam zatreba, za doručak, večeru ili iznenadne goste. Jako je praktična, a uz to što je mekana i ukusna, veoma je i dekorativna i privlačna pa se sasvim lepo uklapa i u neke svečanije postavke stola.


Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g sira
4 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
malo soli po ukusu
i još
1 jaje
malo jogurta
Priprema:
Umutite jaja pa dodajte sve ostale sastojke za fil i sve promešajte da se sjedine.
Razdvojite kore i podelite ih na dva dela. Jedan deo kora pokrite krpom da vam se ne bi osušile dok pravite pitu.
Raširite prvu koru i poprskajte je uljem. Svaku narednu koru premazujte sa po malo fila. Vodite računa da iskoristite samo polovinu fila kako bi vam ostalo i za drugi rolat. Kada ste istrošili sve kore iz one prve gomilice, uvijte rolat i prebacite ga na neki poslužavnik ili pleh odgovarajuće veličine.
Isto uradite i sa drugom polovinom kora, isfilujte i uvite u rolat.
Oba rolata stavite u zamrzivač zajedno sa poslužavnikom na sat-dva da se malo zamrznu kako bi se lakše isekli na parčad. Nakon isteka tog vremena, izvadite rolate i isecite ih na 12 parčića približno iste širine.



Ako nećete odmah da pečete pitu, spakujte parčiće rolata u neku kutiju, zatvorite i vratite u zamrzivač do upotrebe. Kad vam zatreba, umutite jaje sa malo jogurta i zamrznute parčiće rolata umačite u smesu i redjajte u pleh na pek papir. Možete posipati i malo susama preko. Uključite rernu na 180 st. i odmah stavite pleh sa pitom. tako će se pita postepeno odmrzavati i peći. Pečite je dok lepo ne porumeni odozgo.
Isti postupak umakanja u jaja i jogurt je i ako se pita peče odmah.
Poslužite uz jogurt, prijatno!


уторак, 20. август 2013.

Slatko od smokve





Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

понедељак, 19. август 2013.

Francuski tart sa jabukama


Ovog leta sam sva u jabukama ;). I u tikvicama, ali njih kupujem, a jabuke imam svoje koje stižu jedna za drugom tako da samo istražujem neke nove recepte i ideje gde bih mogla da ih upotrebim. I uz to, naravno probam i nešto novo i malo drugačije od obične pite. Ova klasična francuska pita 

уторак, 13. август 2013.

Mafini sa tikvicama


Sezona je tikvica...da, da...volite li tikvice? Ja ih baš volim ali ne pamtim da sam nekada pojela ovoliko tikvica koliko ovih par proteklih meseci! Punjene sa svim i svačim, sojom, mesom, sirom i susamom, pohovane u rerni, pržene u vidu pljeskavica, a sad po prvi put i u mafinima. Spremam se da ih isprobam i u slatkoj verziji ;) 

петак, 09. август 2013.

Tiho pečen paradajz sa belim lukom i origanom



Dobila sam od tate čeri paradajz, pita me čovek hoću li da mi pošalje, rekoh 'ajde pošalji malo, bez neke ideje gde ću i šta ću s njim. I onda mi padne na pamet ovaj recept, tačno sam ga zapamtila od prošle godine jer su ga mnoge žene na Coolinarici spremale i mamile me. Morala sam da napravim i ja, i tek sad razumem njihovo oduševljenje! Ovo je nešto fantastično, jedva čekam da ga upotrebim u nekim hlepčićima ili serviram uz roštilj.

четвртак, 08. август 2013.

Blogeri se igraju



 

Tajaninom nominacijom postala sam i ja učesnik ove igrice, koja je svakako više od igre, naterala me ja na duboko razmišljanje i stavljanje prsta na čelo. Da je malo manje toplo napolju možda bi se još dublje zagledala u svoje misli, ovako, s obzirom na moj nizak pritisak koji mi usled ovih nesnosnih vrućina pravi velike probleme, evo mojih odgovora na postavljena pitanja.


1. Da li ste nekada, gledajući film ili čitajući knjigu, navijali za negativni lik, i ako jeste, ko je on bio?

Ne, ne navijam za negativce nikada, ali sam primetila da ponekad opravdavam njihove postupke, ni sama ne znam zašto?! Stvarno, o tome bi mogla malo da popričam sa samom sobom ;)

2. Da li možete da volite onog ko ne voli Vas ?

Ne znam, ne poznajem nikog ko me ne voli ;). Osetila bi da je tako, i povukla bi se verovatno.

3. Koje Vam je najdraže drvo ili cvet i zašto ?

Cvet ruže mi je najdraži! Naročito bordo, boje krvi, to je moja boja pa možda zato. Ali volim i svo ostalo cveće, i drveće, i prirodu uopšte...

4. Zbog čega se kajete ?

Uglavnom ni zbog čega. Kajanje ništa ne može da promeni, ono što je učinjeno-učinjeno je i gotovo, učiš iz svojih grešaka i trudiš se da sledeći put ne učiniš istu ili sličnu glupost. Treba stajati iza svojih postupaka, hrabro i odlučno!

5. Čega se najviše plašite ?
  
Bolesti.

6. Šta je za Vas čast ?

Biti častan znači biti pošten, poštovati ljude, ono što im pripada, ali biti pošten i prema sebi, čuvati svoj obraz.

7. Da li umete da prepoznate trenutak u kom popuštate pod pritiskom većine i da li sebi zamerate kada činite to ?

Da, veoma sebi zameram kad popustim pred nečim, jako me to ljuti! U stvari, više se ljutim na sebe u tim trenucima, zašto sam bila toliko slaba, glupa ili šta već?

8. Volite li svoje lice ?

Hmmmm....volim svoje oči, one su moje ogledalo i reflektuju moje unutrašnje stanje i raspoloženje. Jako sam samokritična i uvek sebi nadjem neku manu, nikad nisam zadovoljna svojim izgledom potpuno, kao uglavnom i svaka žena ;)

9. Da li imate nešto što Vam je draže od porodice ?

Naravno da ne! Porodica na prvom mestu, pa onda sve ostalo! Mislim da je to ispravan poredak stvari!

10. Da li se smatrate voljenom osobom onoliko koliko Vam je potrebno ?

I previše! Ne žalim se, naprotiv ;)

11. Da li  Vas intimno pogađa takmičarski duh ljudi oko Vas, kako u blogosferi, tako i inače ?

Iskreno, ne baš!  


Blogovi koje sam izabrala za dalji krug igre su sledeći:
  1. Ime hrane 
  2. Sve moje...Nešto!
  3. Zorini recepti
  4. Nenine kuhinjske čarolije
  5. A sada Olja  kuva
  6. Hleb i so
  7. Mojih 40+ 
  8. Mesečev izvor 
  9. Začarana kuhinjica 
  10. Ljubav na prvi zalogaj
  11. Slatko i slano kod Vonzi  
 
Pravila igre su:
"Moj zadatak u ovoj igri je da, takođe nominujem 11 blogera, koji imaju manje od 200 pratilaca, premda ima blogova koji bi po svom sadržaju zaslužili mnogo veći broj pratilaca.
Oni blogeri, koje  budem nominovala, će takođe dobiti mojih 11 pitanja na koja će odgovoriti na svojim blogovima, a zatim će dalje nominovati novih 11 blogera, osim onog koji je njih nominovao i novonominovanim blogerima će postaviti svoja pitanja."
A pitanja koja ću im postaviti su sledeća:
  1. Koju osobinu najviše cenite kod ljudi?
  2. Kako biste sebe opisali u tri reči?
  3. Šta prvo primetite kod neke osobe pri upoznavanju?
  4.  Da li ste nekada za sebe pomislili da ste "rodjeni naopako" i ako da, zašto?
  5. Imate li neku fobiju? Koju?
  6. Omiljena knjiga?
  7.  Crno ili belo?
  8. Volite li da kuvate ili to radite zato što morate?
  9. Imate li neki hobi i koji je?
  10. Da li vas je skoro neko izveo iz takta?
  11. Koju vrstu hrane najviše volite?
 
Nadam se da vam pitanja nisu preteška ;)
Želim vam uspešno igranje!
     

уторак, 06. август 2013.

Seljačke ploške


Jela od krompira posebno su omiljena u mojoj porodici. Ne baš sva, ali svaki član ima neko svoje omiljeno jelo sa krompirom, sin musaku, muž pire uz ćufte u sosu, a meni se nekako čini da bi ovaj seljački krompir mogao da bude moje! Generalno, volim jela koja se lako i brzo pripremaju, tako da je ovo idealno za trenutne uslove, nema dugog stajanja pored šporeta i krčkanja. A ukus je nešto posebno!


Potrebno je:
1 kg sitnijeg krompira  
2-3 šargarepe  
1 struk praziluka  
1 komad pilećeg filea (po zelji, i ne mora)  
1-2 kašičice aleve paprike   
so, vegeta  
biber, ulje 


Priprema:
Oljuštite  krompir i šargarepu i isecite ih  na deblje kolutove. Šargarepu možete i po dužini na pola ili na tri dela ako je dugačka. Isto uradite i sa prazilukom, pa stavite da se kuva oko 15 minuta u slanoj vodi.
Ukoliko želite, možete zajedno sa povrćem da skuvate i belo meso iseckano na kockice, ja sam tako uradila, a tu vodu kasnije iskoristila za supu. Ali, nije obavezno.
Za to vreme, u vatrostalnu posudu sipajte ulje da pokrije dno i stavite u rernu na 200 stepeni da se zagreje.


Napola skuvano povrce ocedite i preručite na zagrejano ulje, začinite i posolite i sve dobro promešajte. Dodajte i malo seckanog peršuna, izgledaće lepše kad se servira.
Sipajte jos malo ulja odozgo, vratite u rernu i pecite dok ne porumeni, oko 30-40 minuta, zavisno od rerne.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu. Prijatno!
 

понедељак, 05. август 2013.

Puter pužići sa sirom



Pecivo je moja velika strast, volim da mesim, da oblikujem testo, volim dodir brašna na rukama. Manje-više je nebitno što volim i da jedem pecivo, pogotovo onako iz pleha dok je vrelo. Znam, nezdravo totalno, trudim se da izbegavam tu naviku, ali ipak onako štrpnem pomalo ;) A i hoće me to testo, ljubav je obostrana izgleda. Najveća sreća je za mene kada se testo peče, nadiže u rerni, ma nema lepšeg prizora. Često zateknem samu sebe kako čučim ispred stakla od rerne i divim se svom radu. Hehehe... šašavo, zar ne?
Ovi pužići su me osvojili na prvu! Testo je prelepo, mekano i tako lepo za rad, a miris je sigurno ono što će vas očarati i naterati da im se ponovo vratite. Ono što sam promenila iz original recepta je to da sam izbacila kiselu pavlaku, zato što je prvi put kad sam ih mesila nisam imala u kući, a kasnije sam videla u komentarima da se neke korisnice žale da im fil curi prilikom sečenja, pa sam odlučila da je uopšte i ne stavljam sledeći put. Možete pola testa ispeći u kalupu za mafine i dobićete prelepe ružice, a drugu polovinu u originalnom obliku pužića. Takodje, mogu se i zamrznuti za neke iznenadne goste ili za doručak uz čašu jogurta.


Potrebno je:
600 g brašna
1 kašičica soli
1 jaje
1 kvasac
200 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
100 ml ulja
fil:
2 jaja
200 g sitnog sira
125 g maslaca
so


Priprema:
U mlakom mleku rastvoriti kvasac, pa sa kašičicom brašna ostaviti da zapeni i nadodje. Nakon toga sa svim ostalim sastojcima zamesite mekano testo i ostavite ga da nadodje samo toliko dok napravite fil.
Za fil umutite maslac pa dodajte sir, jaja, malo soli po ukusu i umutite sve zajedno.
Testo podelite na dve lopte i jednu po jednu razvijajte u obliku pravougaonika i premazujte sa po pola fila. Urolajte premazano testo i isecite na 12 jednakih delova. 
U pleh stavite papir i redjajte pužiće sa malim razmakom.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok fino ne porumene odozgo.
Ukoliko odlučite da ih ispečete u kalupu za mafine, izgledaće vam ovako kao na slici gore i na ovoj dole. Fantastični su u bilo kom obliku!



субота, 03. август 2013.

Lenja pita



Odavno imam mamin recept prepisan iz njene u moju svesku. I odavno ga već merkam, i sve nekako zaobilazim. Naravno, sve zbog kora. Iz nekog čudnog razloga koji ni sama sebi ne umem da objasnim, imam blokadu prema kolačima sa korama koje se razvijaju, tipa madjarica, lenja pita i sl. Ali, od kada sam naišla na ovaj Milicin recept na Coolinarici, rešila sam da probam pa kud puklo da puklo.

четвртак, 01. август 2013.

Mafini sa jabukama i suvim smokvama


Kod mene u voćnjaku jabuke stižu punom parom! Sorta po sorta, jednu po jednu beremo i tačno ne znam gde ću više sa njima! Ovi mafini su mi sada baš dobro došli. Em su ukusni, mekani i sočni, em istrošim par jabuka za njihovu pripremu (računajući i ono što pojedem dok čistim, pa još i sin navali :D) i tako svi budu zadovoljni ;)

Zapečena boranija



Nedavno je Maja objavila post o boraniji i moram da priznam da mi se istog trenutka kada sam je videla prijela. Obožavam boraniju, bilo koju vrstu, mada mi je najdraža ona zelena olovka boranija.