Translate

недеља, 27. октобар 2013.

Bundevine kiflice



Prošle jeseni sam otkrila bundevu u testu i jako mi se dopala ta kombinacija! Bundevu, ili pečenku, kako je mi na jugu zovemo, jela sam isključivo pečenu ili dinstanu. Pečena je pravi specijalitet, naročito ako se peče u šporetu na drva. Miris pečenke vraća u detinjstvo, seća na neke divne i bezbrižne dane kada je nana pekla pečenku a mi se grejali oko šporeta i jedva čekali da izvadi pleh, da bi zatim prstima razdvajali na konce vrelu pečenku i slatko mljackali. Odavno je već ne pečem, izgubio se taj običaj, promenile se neke navike, ali bar u kiflicama možemo ponekad da uživamo u njoj.

петак, 25. октобар 2013.

Čokoladna torta

Moja rodjendanska torta

 


Sasvim jednostavna,a opet veoma ukusna čokoladna torta! Brzo se priprema i još brže pojede, što je najbitnije ;) 
Pravila sam je za svoj rodjendan koji je bio juče pa vas ovim povodom častim tortom!


Potrebno je:
za kore: 
10 jaja
10 kašike šećera
5 punih kašika brašna
2 kašike kakao
1 kesica praška za pecivo
mleko za kvašenje kora 
za fil:
1 margarin
250 g prah šećera
3 kašike vrelog mleka
3 žumanca
3 belanca
200 g rastopljene čokolade 
za ukrašavanje-ganache krema ili šlag 


 
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg pa dodajte žumanca i umutite penasto. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte u posebnoj posudi pa umešajte u penu od jaja, lagano zahvatajući špatulom. Ako pečete okruglu tortu, od ove mase ispecite dve kore u kalupu br. 26. i kasnije, kada se ohlade presecite svaku na dva dela kako biste dobili 4 kore. Za pravougaonu tortu ispecite takodje dve kore u velikom plehu od rerne pa ih kasnije presecite na pola da dobijete četiri kore. Podelite masu tako što ćete stavljati jednu kutlaču mase u jedan, jednu u drugi pleh, trebaće vam otprilike oko 8,5-9 prepunih (ali baš prepunih, da curi iz njih) kutlača za jedan pleh. Ispecite kore u zagrejanoj rerni na 180 st, oko 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa presecite. Kada budete redjali tortu nakvasite kore toplim zašećerenim mlekom.




Za krem umutite penasto margarin sa prah šećerom. Dodajte žumanca pa preko njih isipite 3 kašike vrelog mleka i 200 g čokolade otopljene na pari. Umutite mikserom. Belanca posebno umutite pa lagano sjedinite sa kremom od margarina i čokolade i lepo izmiksajte. Podelite fil na 3 dela i filujte svaku koru a odozgo ukrasite šlagom ili ganache kremom.

 

понедељак, 21. октобар 2013.

Ćufte u paradajz sosu



Kod nas su se ćufte uvek spremale na klasičan način, pržene pa tiho krčkane u paradajz sosu, bez ikakvih priloga. Bitno je bilo da ima puno sosa, jer svi smo voleli da mackamo hleb u taj divni, crveni sos. Kasnije sam ja, kao prilog, dodala krompir-pire, i stvarno smatram da je tako obrok potpun, uz sezonsku salatu. 

четвртак, 17. октобар 2013.

Kolač sa ukusom knedli



Ovo je nešto fantastično, kad vam kažem! Mene je oduševilo, prvo brzinom pripreme, jednostavnošću, a zatim i ukusom....tako nešto stvarno nisam očekivala! Prave kockaste knedle!

среда, 16. октобар 2013.

Fileti ribe na povrću


U našoj kući se riba veoma retko jela do skoro, za slavu pa za slavu. Šteta! I tad preostane masa pržene ribe i ne znam šta ću sa njom. Ali, sila zakon menja, pa tako se i naše navike polako menjaju u skladu sa preporukama lekara i polako se okrećemo zdravijem načinu života, bar dete i ja, muž se i dalje čvrsto drži životinja koje hodaju  četiri noge, ili barem na dve ;)

понедељак, 14. октобар 2013.

Zimnica-prvi deo


Biće ovo veoma sladak i ukusan post ;)
Sakupila sam na jednom mestu recepte za slatko, džemove i kompote onako kako sam ih ja kuvala.  Nastavak, sa slanom zimnicom, sledi...

субота, 12. октобар 2013.

Podvarak od slatkog kupusa sa sudžukom


Zašto samo od kiselog kupusa? Podvarak možete spremiti i od slatkog, uz dodatak raznog povrća obogatiti mu ukus, a kobasicom ili sudžukom zaokružiti kombinaciju i staviti tačku na i.  Ovako ga ja spremam, sasvim jednostavno i brzo. 

недеља, 06. октобар 2013.

U Pomoravkinoj kuhinji



Često, veoma često boravim tamo. Ponekad samo prošetam blogom, divim se energiji, volji i umeću koje Zorica poseduje. Toliko njenih recepata sam isprobala i uvek im se rado vraćam. Za igricu FBI rukavice koju je pokrenula Maja i u kojoj povremeno učestvujem,  izabrala sam neke recepte koje svima toplo preporučujem. Prelistajte recepte iz Pomoravkine bogate kolekcije i sigurna sam da ćete pronaći nešto po svom ukusu!

четвртак, 03. октобар 2013.

Monte torta za 20. rodjendan mog mezimca



Prvog dana oktobra moje dete (naše, ali moj mezimac, ljubi ga majka ;)) je napunilo 20 godina. Kako su brzo prošle godine....već je odrastao čovek! Ali i dalje ume da zanoveta kad je u pitanju hrana, a tek kad se radi o njegovoj torti, to da vam ne pričam ;) Jedva smo sklopili sporazum da ne bude i ove godine Snikers, ali sam morala u fil od Monte torte da ubacim bar malo snikersa.