Translate

петак, 28. фебруар 2014.

Musaka od sira



Laganije, jednostavnije i brže od ovoga ne može! Krompir, sir, luk, sve to zaliveno jajima i mlekom, lepo zapečeno u rerni, i eto ručka za relativno kratko vreme. Pripremite neku salaticu i dobićete odličan, ukusan bezmesni ručak. Ili, ako volite malo jači obrok, servirajte je kao prilog uz meso pripremljeno onako kako najviše volite.

среда, 26. фебруар 2014.

Ajme, koliko nas je- kvasac

Moja ovomesečna ulaznica za igru Ajme, koliko nas je, sastoji se od nekoliko recepata. Izdvojila sam par recepata koji se meni najviše svidjaju, a koji sadrže zadatu namirnicu kvasac, koju nam je zadala Mirela sa bloga LoveAffair.

Pa da krenemo, postaviću slike i linkove za recepte koji su već objavljeni na blogu. Težak izbor, tačno bi pola bloga mogla da pošaljem kao ulaznicu ;)

 

Kukuruzni hleb



 Mirisne ružice sa jabukama

 

 

Lisnate koktel kiflice sa bundevom

 





 Kiflice sa pavlakom



Kafanska pogača



Sunce pogača

 

Mogla bi ja tako u nedogled, ali dosta je ipak;)

уторак, 25. фебруар 2014.

Mlečni hleb



Ovo je sasvim običan, domaći hleb, po sastojcima veoma sličan mlečnim pekarskim kiflama, ovaj put u drugačijem obliku, sa finom, savršeno mekanom koricom. Ako volite da

субота, 22. фебруар 2014.

Paštetice sa sirom


Medju maminim receptima koje sam, još kao devojka, uredno prepisivala u jednu ukoričenu svesku koju sam oblepila nalepnicom na kojoj sam napisala "kuvar", nalazi se i nekoliko recepata za razne oblike od lisnatog testa.

петак, 21. фебруар 2014.

Padejske kifle




Kifle neobičnog naziva, ali i izgleda, jer više liče na rolnice nego na kifle, ali taaako dobre, lisnate i mekane. Verovatno su ime dobile po mestu iz koga potiču, tj, iz Padeja, naselja u

среда, 19. фебруар 2014.

Natopljena pita



Dobra, stara pita sa jabukama, na malo drugačiji način. Zaliva se preostalim filom, koji kad se ispeče daje piti ekstra fini ukus, lagano krcka pod zubima, dok je pita fantastično mekana i sočna. 

недеља, 09. фебруар 2014.

Zapečene makarone sa prazilukom



Ovo jelo često pripremam samo za sebe, pošto samo ja u našoj kući volim makarone. Par posudica napravim, jednu za ručak, drugu za večeru  i u slast pojedem ;) . Odlično je i sutradan, kratko podgrejano u mikrotalasnoj, uz jogurt, pavlaku ili neku sezonsku salatu.
Potrebno je:
(original recepta)
250 g integralnih makarona
250 g prazilukak
2 jaja
1 čaša jogurta *
200 g sira
kockica margarina



Priprema:
Makarone skuvajte u slanoj vodi. Ja sam koristila integralne spiralne (fusilli) makarone.  Praziluk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Jaja lagano umutite viljuškom, dodajte im izmrvljeni sir i  jogurt, a zatim i praziluk i sve promešajte zajedno sa makaronama. Posolite po ukusu. Vatrostalnu posudu, ili nekoliko manjih posudica, premažite margarinom, rasporedite makarone i odozgo poredjajte nekoliko listića tanko sečenog margarina. Zapecite makarone u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumene odozgo.
Poslužite toplo.
* umesto jogurta može se iskoristiti i mleko, ili mešavina mleka i kisele pavlake.



четвртак, 06. фебруар 2014.

Pan de sal hlebići



Recept za ove zaista zanimljive hlebiće dobila sam na poklon od drage Marije. Razlikuje se od klasičnog hleba jer se testo uvalja u prezle, iseče na delove i isečenom stranom okrenutom na gore peče. Prezle čine koricu veoma krckavom