Translate

четвртак, 12. јун 2014.

Kolači od belanaca



U okviru igrice Ajme, koliko nas je, ovomesečna tema koju nam je zadala domaćica Anja sa bloga Sweetheart bila su belanca. Kao svoju ulaznicu prilažem neke već objavljene recepte, ali i jedan novi, jako interesantan.

Bela rolada




Recept za ovaj rolat već je objavljen ovde, s tim što je tada rolat bio nafilovan džemom. U originalnom receptu se filuje slatkom pavlakom i jagodama, a ja sam umesto njih iskoristila višnje. U nastavku sledi dopuna recepta.


za fil je potrebno:
200 ml slatke pavlake
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu
150 g jagoda (ili višanja)
Priprema:
Čvrsto umutite slatku pavlaku, dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i sve dobro sjedinite.
Koru premažite filom, s tim da malo fila ostavite za ukrašavanje rolata odozgo, a zatim poređajte jagode isečene na kolutove i urolajte koru. Odozgo rolat premažite preostalim filom i ukrasite po želji. Dobro ohladite pre sečenja.

Prhki keksići od belanaca




Recept za ove prhke keksiće možete naći ovde.

Hrskavi keksići sa kafom i orasima




Potrebno je:
2 belanca
60 g meda
80 g šećera u prahu
100 g brašna
100 g omekšalog putera
za posipanje
5 kašičica instant kafe
1 kašika mlevenih oraha
ili lešnika, kokosa, po želji...
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Umutite mikserom belanca, med, šećer, brašno i puter.
Tepsiju veličine približno 32x28 cm obložite pek papirom. Smesu za keksiće tanko namažite na papir u plehu. Posipite odozgo mlevenim orasima i instant kafom ili čime već želite. Po želji možete pobacati odozgo i sitno iseckanu crnu ili belu čokoladu.
Pecite 8 minuta, pazeći da keks ostane svetlije žute boje. Ako je potrebno prilagodite vreme i temperaturu pečenja svojoj rerni. Od ove mere dobićete otprilike 4 pleha.
Ohladite, odstranite papir i izlomite na nepravilne komade.
Keksići dugo mogu da stoje zatvoreni u staklenoj tegli. 



Chocolate chip mafini



Čokoladne mafine uglavnom svi vole, naročito deca, a ovi su baš bogato čokoladni. Praktični su za posluženje, za poneti na posao, izlet i slično, brzo se pripremaju, a ukus je izvanredan! Ukoliko imate čokoladne kapljice, još bolje, u nedostatku će dobro poslužiti i naseckana čokolada. Poslužite ih uz vama omiljeni napitak, meni su najbolji uz kafu ;)

понедељак, 09. јун 2014.

Lisnate kiflice


I ovu radnu nedelju počinjem postom o kiflicama ;). Nema boljeg načina, neki će se složiti sa mnom ;)
Ove su lisnate, malo zahtevnije i oduzeće vam prilično vremena, ali verujte, na kraju se ipak sve to isplati. Dobićete fine, mirisne, mekane lisnate kiflice koje možete poslužiti za doručak uz prilog po vašoj želji.

петак, 06. јун 2014.

Voćna torta






Ovo je prava prolećno-letnja varijanta, torta sa osvežavajućim kremom od kisele pavlake i šlag kreme, sa piškotama i jagodama, kako je u osnovnom receptu, mada je torta podložna izmenama po vlastitom ukusu.

четвртак, 05. јун 2014.

Piletina sa šampinjonima u sosu od pavlake



Jednostavno, ukusno i što je najbitnije, brzo pripremljeno jelo je upravo ono što svima odgovara kada su u stisci sa vremenom i obavezama. Ovo je jedno baš takvo jelo, sa pilećim belim mesom i šampinjonima, u blagom sosu od pavlake, samim tim je i veoma sočno, a o ukusu prosudite sami...



Potrebno je:
1 pileće belo meso
400 g šampinjona
1 glavica crnog luka
1 čaša kisele pavlake
so i vegeta po ukusu
biber, origano
1 list lovora
malo seckanog peršuna
ulje za prženje



Priprema:
Crni luk iseckajte na režnjeve, pileće belo meso na kockice, pa zajedno propržite na ulju dok meso ne pobeli.
Za to vreme iseckajte šampinjone na listiće, dodajte mesu, promešajte i poklopite posudu u kojoj pržite (najbolje bi bilo da je to dublji, veći tiganj sa poklopcem), pa na laganoj vatri dinstajte u sopstvenom soku.
Kad sva voda iz posude ispari dodajte so, biber i ostale začine, promešajte pa dodajte čašu pavlake.
Još jednom promešajte da se lepo sjedini sa mesom i šampinjonima i jelo je gotovo.
Poslužite dok je jos vruće, za ručak ili večeru uz neku vašu omiljenu salatu.