Translate

петак, 28. новембар 2014.

Štrudlice sa pekmezom



Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

четвртак, 27. новембар 2014.

Rolat pita sa pavlakom i ajvarom


Danas vam preporučujem ovu fantastičnu pitu, rolat ili kako god ga nazvali. Idealna je kao predjelo za neki svečani sto, ali i za svakodnevnu konzumaciju jer je zaista ukusna, mekana i rastresita.

уторак, 18. новембар 2014.

Grožđe-posni kolačić




Evo još jednog posnog kolača u mojoj zbirci već postojećih. Godinama ga nisam pravila,a  ranije sam to obavezno činila za slavu. Veoma je dekorativan, a takođe i veoma lak i jednostavan za pripremu, a toliko je izdašan da je to čudo jedno! Gomilu kolačića ćete dobiti od ove mere! Zasucite rukave, pa krenite da mesite ;)
A u nastavku recepta, mali podsetnik na već objavljenje recepte za posne kolače koje sam pravila ovom prilikom. Svi su bezbroj puta isprobani i provereni i ja vam ih od srca preporućujem za predstojeće posne slave.




Potrebno je:
300 g belog ratluka
250 g prah šećera
250 g mlevenog keksa
5-6 kašika vode
preliv
150 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Ratluk iseckajte na komadiće, stavite u posudu i umesite zajedno sa ostalim sastojcima. Glagol "umesiti" u ovom slučaju znači: gnječiti, trljati, razvlačiti, vući, stiskati, mesiti isl. Doslovno tako i radite, sve dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudvica koja se neće previše lepiti za prste i koju ćete moći da oblikujete. Od mase napravite deblji valjak i presecite ga na pola. Svaku polovinu mase isecite nožem na 10 jednakih krugova, znači, treba da dobijete 20 krugova, ali polako, prvo ćemo ovih prvih deset da izvaljamo. Uzmite jedan krug "testa" i od njega napravite tanak i dugačak valjak i to tako što ćete ga prstima obe ruke pritiskati lagano i valjati. Odložite ga sa strane, pa tako uradite i sa preostalih 9 komada "testa", ali pazite da vam svi budu iste debljine.
Rastopite na pari čokoladu sa uljem.
Na poslužavnik poređajte 4 valjčića jedan do drugog i premažite slojem čokolade. Na njih stavite 3, zatim 2 i na kraju 1 valjčić, u obliku piramide,  s tim što između svakog sloja premazujete čokoladom.
Isto tako uradite i sa drugom polovinom mase od ratluka. Možete masu podeliti i na 6 dela pa valjati nešto deblje valjčiće, kao što sam ja uradila, i to je izgledalo veoma lepo na tanjiru, isti kolač u dva oblika (donja slika).



Gotov kolač premazati odozgo čokoladom i ostaviti da se stegne. Sutradan seći na tanke šnitice i poslužiti.

I na kraju, još jedna preporuka za provereno dobre posne kolače. 



Uživajte, sladite se i srećne vam predstojeće slave!  
 


1. Bounty minjoni
2. Grožđe
3. Lešnik gnezda
4. Kikiriki bajadera
5. Bele kuglice
6. Damski poljupci
7. Oblanda od smokve
8. Bounty (white edition)
9. Zrna kafe


недеља, 16. новембар 2014.

Vitaminska salata od cvekle


Ovo je svima nama dobro poznata i što je još bitnije, veoma potrebna vitaminska bomba od salate, naročito u ovo doba godine kada kreću da haraju razne viroze i prehlade. Da bi na prirodan način pomogli svom organizmu da se izbori sa njima, preporučujem vam salatu od cvekle, šargarepe i jabuke, koja krepi i jača, osvežava i ujedno leči. Kako stalno pravim ovu salatu, a vidim da je to tema ovomesečne igrice Ajme, koliko nas je! , odlučila sam da ovo bude moja ulaznica, te tako šaljem ovaj recept domaćici Ivi sa bloga culinary postcards.
Uz recept sam vam pripremila i mali podsetnik o lekovitim svojstvima i vitaminima koje u sebi sadrži povrće iz ove salate. 
Ali prvo recept...




Potrebno je:
1 cvekla
1 veća prokisela jabuka
1 šargarepa
sok polovine limuna
malo soli
malo maslinovog ulja
po želji, seckani peršun



Priprema:
Svo povrće u ovoj salati je "živo", tj. ništa se ne kuva i zbog toga je ova salata  tako zdrava.
Znač, povrće operite, oljuštite i narendajte. Stavite u posudu, dodajte ulje, so i sok limuna i sve izmešajte. Salatu pravite neposredno pre služenja i pojedite u toku istog dana. Stajanjem gubi vitamine i svežinu, ali je svakako ukusna i možete je slobodno jesti i sutradan.
A sada par reči o povrću, pa ako imate malo vremena, pročitajte. Izvor je internet, ja sam se samo potrudila da izvučem ono najbitnije i prekucam;)




O cvekli...





- Cvekla je korenasto povrće, a njena lekovita vrednost poznata je još iz antičkih vremena.
- Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja  sadrži najširu lepezu vitamina i minerala.
- Izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i veoma lako se vari.
- Od minerala sadrži gotovo sve - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom...
- Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. 


- Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno.
- Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.
-  - Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.
- Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.
- Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. 


O šargarepi...




- Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. 
- Pored toga šargarepa je osnovna namirnica za detoksikaciju tela jer je bogata antiokidansom beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A.
- Od osnovnih hranljivih sastojaka šargarepa sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama šargarepe ima 176 kJ ili 42 kcal. 
- Bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost od infekcija. 
- Izuzetno je značajna u ishrani mladih, rekonvalescenta, trudnica i starijih osoba.
- Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome što se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.
- Lekovita svojstva šargarepe su brojna. 
- Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. 
- Sprečava proliv kod beba i male dece. 
- Blagotvorno deluje na rad jetre. 
- Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora, dok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu.

O jabuci...




- Krilatica “jedna jabuka na dan, tera doktora iz kuće van” postoji sa razlogom, jer ovo voće sadrži dosta hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam.
- Ako pojedemo samo dve jabuke dnevno učinili smo mnogo za svoje zdravlje. 
- Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karotin štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka.
- Jabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod proliva ili zatvora. 
- Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze. - Sa samo 18 kalorija idealna je za dijetu, 
- Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja, a gotovo svi potrebni vitamini prisutni su barem u minimalnim količinama.
- Prosečno, voda čini 82% težine ploda.
- Osim obilja vode, jabuka sadrži i ugljene hidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. 
- U njoj se krije i pravo bogatstvo minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. 
- Jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer (glukozu, fruktozu i saharozu), od vlakana prisutan je pektin, zatim organske kiseline, sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (ali u vrlo malim količinama), vitamine i minerale (naročito ima dosta kalijums), pa čak i masnoće (semenke sadrže 24% ulja).
- Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za prehranu.
- Jabuku treba uvek jesti pre ili nekoliko sati posle obroka jer organizam snabdeva energijom, reguliše varenje, obnavlja crvenu floru, snižava holesterol i štiti srce. 
- Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. 
- Jabuke sadrže i sastojak kercetin, koji preventivno deluje na rak pluća i bolesti srca.


четвртак, 13. новембар 2014.

Posna sukana vijača sa prazilukom


Priznajem, ja sam bila od onih domaćica koje Dana opisuje u uvodu svog posta, a koje su imale neopravdani strah od razvlačenja kora. Nije da nisam pokušavala, i nije da to nije bilo uspešno, ali sam sve nekako birala lakši put pri pripremanju pite i kupovala gotove kore. Ali domaće je domaće, još svojom rukom napravljeno, ma nekako je posebno slatko, iako je u pitanju slana pita ;)

петак, 07. новембар 2014.

Šarena oblanda



U prošlom postu obećala sam vam recept za jednu odličnu oblandu. I evo ga! Recept je za svaku preporuku, isproban sa moje strane i biće ponovljen sigurno još koji put. A oblanda je dekorativna i veoma ukusna, sa orasima, keksom i čokoladom, relativno jednostavne pripreme i fantastičnog ukusa. 

среда, 05. новембар 2014.

Sitni kolači-tri recepta


Predstaviću vam tri recepta za sitne kolače koje sam isprobala letos i koje svima preporučujem. Sezona slava je na pragu pa će nekome možda ovo biti dobra ideja za slatko posluženje.

понедељак, 03. новембар 2014.

Nedelja...



Prva nedelja novembra, a vreme prelepo, toplo i sunčano, bez vetra, idealno za boravak u prirodi. Mi smo to, naravno, iskoristili i proveli dan na placu. Vruća pogača, malo mesa sa roštilja, nekoliko ljutih papričica i salate, po koja jabuka za dezert ... ma prava gozba na stolu. Kroz par slika pokušaću da vam dočaram te momente relaksacije, a vi iskoristite na sličan način predstojeće tople dane i napunite se pozitivnom energijom, trebaće nam zimus sigurno ;)