Пређи на главни садржај

Sedmo nebo



Ako ste ljubitelj kremastih, neznih i prefinjenih kolaca onda je ovaj recept za vas. Od srca vam preporucujem da ga isprobate. 


Citajuci komentare ispod originalnog recepta, uocila sam da pojedine korisnice koje su ga pravile kao manu navode nedostatak ukusa, nekog koji bi se izdvajao, dok pojedine kazu da kolac nije dovoljno sladak, sto se naravno lako da srediti. Medjutim, meni je po meri bas ovakav, lagano sladak, nezan i fin....a vi kako volite, dodajte jos malo secera po ukusu, prelijte cokoladom ako mislite da ce to dodatno  istaknuti ukus, ali svakako probajte. 


Potrebno je:
(original recepta)
3 velika lista oblande
kora I:
5 belanca
5 kasika secera
50 g kakao praha
2 kasike brasna
1 kasicica mlevene kafe
kora II:
5 belanca
5 kasika secera
2 kasike brasna
100 g mlevenih oraha
fil:
10 zumanca
10 kasika secera
6 kasika brasna
500 ml mleka
250 g margarina
1 kesica vanilin secera



Priprema:
Belanca i secer umutite mikserom u cvrst saum.  Secer dodajte u dva-tri navrata, nikako odjednom, da se ne bi dogodilo da saum "padne". Pomesajte brasno sa kakaom i mlevenom kafom pa kasikom umesajte u saum.
U pleh odgovarajuce velicine stavite list oblande tako da ravna strana bude okrenuta nadole. Premazite umucenom smesom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na isti nacin umutite i ispecite drugu koru.
Zumanca i brasno razmutite u malo mleka a ostatak mleka sa secerom stavite da provri. Smanjite vatru i u tankom mlazu ulijte zumanca neprestano mesajuci zicom. Skuvajte gustu kremu, izmaknite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Najbolje je da serpu pokrijete prozirnom folijom tako da jedan njen deo dodiruje povrsinu kreme, tako se nece stvoriti korica. Ohladjen krem prvo razbijte mikserom, zatim umutite margarin sa vanilin secerom i sve sjedinite mikserom u gladak fil.
Fil podelite na dva jednaka dela, premazite svakim delom po jednu koru i redjajte na posluzavnik prvo tamni pa svetli deo, a preko stavite treci list oblande sa ravnom stranom okrenutom nagore i poravnajte povrsinu blago pritiskajuci kako bi se spojila sa filom. Mozete odozgo staviti neki laksi predmet, pleh ili posluzavnik na primer i ostaviti tako da se kolac stegne.
Sutradan kolac isecite i posluzite.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.